Unga Scenkompaniet:
Den Rasansfulla

Den Rasansfulla är en föreställning om en hemlighet. En hemlighet som är för tung att bära för ett barn. En hoppfull och poetisk berättelse om en pappa som är arg, om en tant som ser och en hund som lyssnar, om ett brev till en kung och en pojke som vågar berätta. Föreställningen baserar sig på Gro Dahles prisbelönta norska bilderbok ”Sinna mann” (orginaltitel på svenska: ”Den Arge”) och görs i samarbete med Folkhälsan.

Familjevåld är ett skamfyllt och tabubelagt tema. Med “Den Rasansfulla” vill Unga Scenkompaniet lyfta upp detta ämne, som är verklighet för vart sjätte barn i Finland, till ytan. Teatergruppen vill väcka hoppfullhet i att våldsfrågor inte är en omöjlighet att hantera i arbetet med barn. En otrygg hemmiljö innebär i princip att barnet är hemlöst och för många kan skolan eller daghemmet komma att bli den tryggaste platsen. Det är viktigt att Vi vågar berätta även dessa barns berättelser. Som vuxen kan man inte göra mer skada för de barn som har erfarenheter av våld i sina nära relationer. Det värsta traumat har redan skett. Genom att ge möjlighet att prata och ventilera problematiken, ger Vi de barn som behöver hjälp en chans att våga berätta för någon.

”Trots sitt allvarliga innehåll är Den Rasansfulla en föreställning som är både poetisk och vacker. /.../ Den Rasansfulla lyfter inte bara fram problemet utan visar också att det finns utvägar för barnet.”
(Lisbeth Rosenback, Vasabladet, 9.12.2014)

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö: Alexandra Mangs
Puhelin: 040 8281431
info@ungascenkompaniet.fi

» www.ungascenkompaniet.fi

Tietoa esityksestä

Laji

Lasten ja nuorten teatteri

Kohderyhmät

Lapset · Perheet

Tilavaatimus

Pieni näyttämö: n. 100 - 400 paikkaa · Studionäyttämö: n. 50 - 100 paikkaa · Liikuntasali

Kieli

Ruotsi

Hinta

200 - 1000 euroa

Taiteellinen työryhmä

Ursprungstext: Gro Dahle Svensk översättning: Lotta Eklund Dramatisering och regi: Harriet Abrahamsson Videokonst: Paula Lehtonen På scenen: Frank Furu, Alexandra Mangs, Annika Åman

Kiertuetyöryhmän koko

3

Esiintyjien lukumäärä

3

Esityksen kesto (h:min)

50min

Väliaika

ei

Tekstitys

ei

Englanninkielinen synopsis

ei

Esitykseen liittyvää yleisötyötä

kyllä